Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης του

Δέκα ανατροπές στις συντάξεις έρχονται το 2017 όπως τις καταγράφει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σημειώνοντας ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων περικοπών, πέρα από τα 11 «ψαλίδια»’ που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σχέδιο ανάκλησης της ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου που επιβάλλει τη συμμετοχή του εργοδότη, από την 1/1/2017,στο κόστος των ασφαλίστρων που αναλογούν στο «μισθό» των εργαζομένων οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι, άρχισε να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαπιστώνοντας ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης τα αλλάζει όλα σε ό,τι αφορά στα βοηθήματα που παίρνουν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα. Η κάρτα σίτισης, αλλά και το επίδομα ενοικίου καταργούνται και ενσωματώνονται στο ΚΕΑ.

Εγκρίθηκε η πίστωση της ΙΖ' (17ης) δόσης για την πληρωμή στην κάρτα σίτισης, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την «Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης».

Μία σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στην οικονομία προτείνουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση.

Οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν υποχρέωση να μαζεύουν αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2016.

Αυτό διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σχετικά με τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων για τις δηλώσεις που θα υποβάλλουν το επόμενο έτος αναφορικά με τα εισοδήματα που απέκτησαν εφέτος.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι κύκλοι το καθεστώς που θα ισχύει για το 2017 θα αποφασισθεί με το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα για το οποίο στόχος είναι να οριστικοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Όπως είναι γνωστό το νομοσχέδιο θα συνδέει το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος με το ύψος των δαπανών του κάθε φορολογούμενου μέσω πλαστικού χρήματος.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο κατανομής του θα ληφθούν ως το τέλος του μήνα προκειμένου αυτό να αρχίσει να χορηγείται στους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο καλύτερης κατανομής του επιδόματος με βάση τις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής ώστε να χορηγείται σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Για τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων το υπουργείο Οικονομικών δεν εξετάζει αλλαγές.

Ο ΕΝΦΙΑ... τέλος, ζήτω ο ... ΦΑΠ. Με λίγα λόγια θα αλλάξει ο... Μανωλιός και θα λέγεται αλλιώς. Η ουσιαστική αλλαγή του ΕΝΦΙΑ θα έρθει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα αποτελέσουν και τη βάση της φορολόγησης και αυτή τη στιγμή έχουν αποκλίσεις της τάξης ως και του 50% σε σχέση με τις εμπορικές αξίες.

Εδώ και για να μην υπάρξει απώλεια εσόδων, καθώς αυτά θα πρέπει να είναι σχεδόν 3 δισ. βάσει του μνημονίου η κυβέρνηση σκέφτεται να βάλει κάποιες ρήτρες προσαρμογής του φόρου έτσι ώστε να καλύψει τις απώλειες που θα προκύψουν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, ενώ αντίστοιχα θα μειώνουν τον συντελεστή φόρου όταν η αντικειμενική αυξάνεται ώστε να μην υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση.

Την ίδια ώρα όμως αποτελεί πονοκέφαλο και το αφορολόγητο όριο. Μπορεί η γενικότερη σκέψη να αφορά σε έναν νέο φόρο που θα μοιάζει με τον παλιό ΦΑΠ, όμως το αφορολόγητο όριο κολλάει στο γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μικρή περιουσία και έτσι θα βρεθούν οι περισσότεροι εκτός της... τσιμπίδας του φόρου. Κάπως έτσι φαίνεται ότι πάει περίπατο ακόμη και αφορολόγητο της τάξης των 40.000 ή και των 30.000 ευρώ.

Παράλληλα φαίνεται ότι παγώνει για τουλάχιστον έναν χρόνο, σίγουρα για το 2017, ο φόρος υπεραξίας, ωστόσο οι αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές θα φέρουν αλλαγές και σε μια σειρά από φόρους που αφορούν στα ακίνητα, καθώς και αυτοί υπολογίζονται με βάση αυτές τις αξίες.
Έτσι αναμένονται μέσα στους επόμενους 6 ως 10 μήνες αλλαγές στον φόρο γονικών παροχών, κληρονομιάς και δωρεάς ακινήτου, αλλά και αλλαγές στους φόρους που αφορούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Όλοι οι παραπάνω φόροι με μια πρώτη ματιά, λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να “πέσουν”, ωστόσο οι πολίτες είναι καλό να κρατούν μικρό καλάθι καθώς η κυβέρνηση υπολογίζει σε ετήσια έσοδα τα οποία δεν πρέπει να μειωθούν και έτσι καλό είναι να περιμένουμε ως την πλήρη διαμόρφωση του τοπίου.

Τα παίρνουν από τους μισούς μη έχοντες για να τα δώσουν στους άλλους μισούς. Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα αλλά και να βρει πόρους για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης τσεκουρώνει από το 2017 ένα κάρο φοροαπαλλαγές.

Η κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων κόστους μόλις 10 εκατ. ευρώ και το «ψαλίδι» 100 – 180 εκατομμυρίων από φοροαπαλλαγές (και το επίδομα θέρμανσης) για το 2018 είναι το πρώτο τίμημα της αναδιάρθρωσης της επιδοματικής πολιτικής που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβρη του 2017.

Αμετάβλητα παραμένουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 με τους ιδιοκτήτες οχημάτων να πληρώνουν όσα και την φετινή χρονιά, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έκρινε σκόπιμο να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό τους.

Περισσότερα Άρθρα...

IMG 6320

manolea

nikou

vr auto

mauroeidis

pap squaerr

notos market